ГОТВАЧЪТ НА БУШ СИ ВАРИ ДОМАШНА РАКИЯ

Димитриос Мелеменис  сн. Мариян Томов

Той приема предизвикателството, воден от любопитството да опознае друга страна. Още с пристигането си в страната ни, Димитриос Мелеменис е впечатлен от настърганото сирене върху шопската салата и ракията „Бургас 63“, която харесва повече от гръцкото раки. В апартамента в София, той сам си прави ракия. Научил е технологията от книги. Вари я в малък казан от 1,5 литра.

Оказва се, че всъщност новата обстановка не е чак толкова различна от родната му Гърция. След като дълги години, готвачът е работил за веригата петзвездни хотели Greek Hotels, той приема офертата да ръководи екипа кулинари в кухнята на хотел „Хилтън“ в София. В автобиографията му могат да бъдат прочетени престижни хотели в столиците на Гърция, Дания, Великобритания и Дубай. Готвил е манджи на американския президент Джорш Буш, както и на музикантите от „Депеш мод“, „Форейнър“ и „Симпли ред“.

Атинянинът е роден на 27 юли през 1976 година. Като много малък, той е трябвало да готви по необходимост. Сестра му и майка му искали да се научи да върши нещо. „Да готвя най-различни специалитети – от рибни да приготвянето на пресна паста се научих от баба ми. Тя все бъркаше нещо над печката,“ разказва Мелеменис. Започва работа в един местен ресторант в Атина.

След като завършва училището по туризъм в Родос, на готвача му се налага да прекъсне кариерата си за две години. Той служи в казармата като гвардеец. Споделя, че от 18 хил. доброволци за охрана на президента се оказал един от 150-те одобрени за този пост. „Беше доста трудно защото трябваше да стоя на крак по четири часа на ден, разказва войникът. Но постепенно задачата ми се видя доста по-приятна, от тази на останалите служещи.“

Веднага щом се уволнява, той отива на специализация във Франция. В продължение на една година в Страсбург, в Ecole d

‘Hotellerie et de Tourisme „Александър Дюма“, той усвоява тънкостите в кулинарията: „Най-важното е да можеш да общуваш с хората и да намериш точния подход към всеки един“, споделя съветите които е усвоил от учителите си там. Според гърка, опитът на хората на една страна се съдържа в тяхната кухня. А храната е тема, която той познава отлично и може да говори за нея с часове, без да се отегчава. За него е важно с прости неща да измисли нещо ново, което да е достъпно за повече хора. си намира работа в малък ресторант в Дания.Димитриос се завръща в родината си, за да готви в хотел „Хилтън“ в курорта Родос. „Но не ми се работеше в Гърция. Исках да пътувам, да готвя в големи хотели из целия свят,“ споделя гърка за тогавашните си намерения. Ето, че не след дълго, заваляват оферти към него. Една от тях е за работа в „Хилтън“ в Копенхаген, Дания. Въпреки моментно колебание и продължително шофиране, което той винаги прави преди да вземе решение – приема предизвикателството. „Карането на личния автомобил ми дава възможност и достатъчно време да погледна едно предложение от всичките му страни.“

Когато Димитриос, за 3 г. си престой в датската столица, той окончателно привиква с западно-европейските традиции в храненето. „Там хората са отворени, а кухнята е разнообразна,“ казва готвачът, който след този период отива да приготвя ядене в The Trafalgar London Hotel в Англия, където според него е изживял едни от най-приятните моменти. „Там е истински кръстопът на различни нации и култури. Всеки клиент, според мястото откъдето идва има специфични вкусове, и от теб се очаква да задоволии всеки един от тях.“

Въпреки, че в Англия нищо не му липсва, ексцентрикът се отправя към Дубай за да „вкуси“ от живота в страната на заможните шейхове. Димитриос обаче, за нищо на света не желае да пропусне Олимпийските игри в Атина и набързо се завръща в родината си. Той не съжалява за своя избор. След Олимпиадата идва в „Шератон“ София, където му се отдава възможността да готви на Джорш Буш.

„Американският президент и жена му харесват по-бързо приготвените храни, споделя гърка. Преди да сервират салатата с домати, моцарела, рукула и бахур, имаше стриктна проверка на храната. Нормално е, това се прави по закон.“ Буш спортува, затова готвачите са се спрели на тази салата, обяснява Мелеменис, който разбира от доближени на президента, че е изял храната с наслада. За награда готвачът получава подаръци от Белия дом – готварска престилка и бутилка шампанско. „Направихме си и много снимки за спомен,“ разкрива той.

Готвачът определя Буш, както и на музикантите от „Депеш мод“, „Форейнър“ и „Симпли ред“ на които е готвил като изключително земни хора. „Те са като всеки обикновен човек, говорихме си свободно с тях на злободневни теми. Все още обаче не мога да повярвам, че съм се срещал с тях,“ възкликва Димитриос. На „рокаджиите“ той е „бъркал“ топли ястия, бюфе и леки десерти.

За двете години, които прекарва в страната, кулинарът вече говори свободно български. Наложило му се. „Когато се опитвам да си поръчам нещо от магазин на английски, се оказва, че малко от продавачите владеят езика,“ обяснява той. Когато е далеч от Гърция му липсват семейството и приятелите. „Много обичам родината си и съм в България само защото я обичам толкова много. Като се връщам до Атина, хич не ми се тръгва. Като съм там често ходя на риболов и на туризъм в планината. Но той смята, че трябва да се живее там където хората го обичат, а в София според него, те са гостоприемни и мили.

От повече от половин година Мелеменис е главен готвач в „Хилтън“ в столицата ни. Освен, че се занимава с финанси, той трябва добре да изучи психологията на хората. Единственото за което съжалява е, че няма много време да готви и експериментира в кухнята докато е мениджър. „Все по-трудно ми е да измислям свой рецепти. Има много, които включват готвенето на паста и на риба. Той не е като повечето готвачи, които не споделят точните продукти от тяхната рецепта. „Имам база, техника, с която да приготвя ястието. После се включва и фантазията. Младите разчитат само на нея. Яденето е нужда за хората, за мен е работа,“ дефинира гърка.

Той притежава изключително спокоен характер. Издава го с плавните движения на ръцете си, с които жестикулира бавно. Говори умерено. Обяснява, че дори ако някой от готвачите прегори ястието или не го приготви по точната рецепта – няма да го навика в кабинета си. „Ще се опитам да разбере какво може да се направи в бъдеще за да не стига отново до подобна ситуация. Все пак са човешки тези грешки. И на мен се е случвало да ми загори манджата. Качествата на храната, според него зависи от това дали се прави с любов и емоции.

Стила му в менаджирането е да дава шанс на хората, дори те да са сгафили сериозно. Наблюдава зорко работата в кухнята. Много държи на диалога с персонала си и на техния професионализъм. Харесва хората с характер – много разчита на тях. Не одобрява обаче работния си ден в хотела. „Ние не работим като нормалните хора по 8 часа, а колкото трябва. С негативно изражение на лицето си, той изразява недоволството си от този факт. Гневи се, че все по-малко време му остава за приятелката му, която живее с него в България.

Специално на читателите на „БАНКЕРЪ“, главният готвач на „Хилтън“ препоръчва следната рецепта – салата, която ще бъде включена в менюто на Хилтън през следващия месец. Съставките са й – маруля, маринат, домати, френско сирене, пушено пиле и бекон.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 30, 2008, in СЪДБИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: