ПАРОЛА „УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ“

Петя СтаевскаПетя Стаевска

сн. Мариян Томов

Кариерата й може да се сравни с „устойчиво развитие”. Икономическият термин, който Стаевска често използва, е съпътсващ нейното професионално израстване, което се е състояло без резки провали и сътресения.

Шефката на „Богдан мебел” дели хората, които проявяват добри качества в работата си на два типа: „Към първия тип спадат тези, които ръководят фирмата заедно с персонала, а към втория – тези, които са управлявани. Това се дължи на факта, че някой хора се раждат с вродени качества за лидери, обяснява тя, като на тази база – с опита и трупането на знания се формира добрият лидер. За да се развива, на фирмата безспорно й трябва началник с качества, който да умее да обединява желанията, както и работата на екипа в една обща идея и стратегия”, категорична е Петя.

След като завършва специалност „Финанси” в Университета за национално и световно стопанство, дамата се впуска смело във водовъртежните води на мениджмънта. Още докато е студентка, тя трупа необходимите й познания и практика. Помага в менажирането на аптека, собственост на баща й. „Оттам „попих” много умения, разбрах как да се оправям с ръководните функции. Пък и татко ми показваше и обясняваше всеки детайл от работата”, споделя Стаевска.

Баща й е човекът, който и доверява фамилната фабрика в град Клисура. „Когато наследих фирмата преди 10 г., всичко беше в окаяно състояние. Нито един компонент в нея не работеше добре,” разказва за трудностите които е срещнала Петя. Но в момента тя е доволна от гръмкия успех, който постига. „В следващите години менижмънтът ми беше изцяло насочен към разработването на нова марка – производството на мека мебел. Но едва през последните години, планът и насоката в която хвърлихме огромен труд, дава своите плодове.”

Едва ли ще е грешно, ако се каже, че цялата управленска тежест пада върху прагматичната бизнес дама: „Освен с чисто мениджърските умения, аз се занимавам и с финансите в „Богдан мебел”, също и с организиране на персонала т.е. изпълнявам комплексни ръководни функции.” Благодарение на добрия начин на ръководене на фирмата, тя изнася стоките си в държави като Италия, Кипър, Ирландия, Обединените арабски емирства: „Постоянно договарям с фирми, които се занимават с проджект менижмънт, за да обзавеждам хотели в различни страни от цял свят.”

Ако за някои свръхамбициозни мениджъри хората от персонала са на заден план, а на преден стоят само фактите и постигнатите резултати, изразени в сухи проценти, то за Петя личността е най-важната. „Имам 17 човека с които работя постоянно от поемането на фирмата в мой ръце, до ден днешен. Въпреки, че понякога се налага да бъда взискателна и да определям ултиматуми към персонала си, страшно много уважавам всеки един, опитвам се да вниквам и разбирам техните проблеми, до там докъдето мога,” скромно заключава тяхната шефка.

Освен чисто финансовия стимул, Петя използа и други, далеч по- нестандартни подбуди за да мотивира работната ръка на около 90 човека във фирмата с постоянни трудови договори. „За втора поредна година изпращам персонала си на море с техните семействата. След като се върнат от почивката, всички идват със свежи лица, заредени с позитивна енергия и готови да вложат повече хъс и старание в работата си. Така ефективността се повишава и резултатите не закъсняват, категорична е тя.

Стилните дизайнерски решения, дело на високомотивирания персонал, пасват в къщата и на най-изтънчения и капризен клиент. Но според Стаевска, не само прелестните мебели създават домашния уют: „Един дом се създава с време, за да има живот, топлина и хармония в него. Това зависи най-вече от собственика и от атмосферата, която създават фотьойлите, диваните, украсата и некичозния интериор. Затова, моят любим стил е артдекора и новият барок, където от модерното и съвременното лъха и лек меланхоличен аромат на миналото.”, споделя романтичката.

Украсен по този шикозен начин, уютът в дома на Петя се допълва и от нейното семейство. Тя има две деца – момиче на 6 г. и момче на 2 г., като всеки от тях вече има собствено мнение. „Дъщеря ми винаги иска да бъде с мен и никога не е доволна от малкото време което и отделям., споделя майката. Така беше и на фирменото ни парти, когато откривахме новия си шоурум. Тя все тичаше и ме дърпаше за роклята за да й обърна внимание. Малкият все още не разбира толкова и май свиква с домашните помощници, които не се отделят от него в мое отсъствие.” Петя не се приема за перфектната майка, но „с ранното си ставане и с грижите които полагам за моето семейство, се опитвам да опровергая това.”

Стаевска определя съпруга си като мил и грижовен. „Той е и мой колега. Поне с него отделяме доста време заедно в професионална атмосфера.” Лека усмивка се прокрадва по лицето на бизнес дамата, когато трябва да отговоря на въпроса – „Кой управлява в дома”. „Заедно вземаме решенията, делово отговаря тя, като все пак казва: „Мъжът ми се изявява повечко като лидер вкъщи.”

Много често се случва, някой крупен господин да покани Петя на бизнес вечеря, но в последствие, да започне да я ухажва, като и прави неприлични интимни предложения. „Откланям бързо такива покани. Не изпитвам никакво затруднение тактично да „отрежа” намеренията на който и да е, или просто да намекна, че не ми е приятно в неговата компания. Явно българинът все още няма този манталитет да разграничава бизнес – от любовната среща.”, обяснява чаровницата.

В живота си Петя, изкочила сякаш от песента „Oh Pretty woman” („Хубава жена) на Рой Орбисън е независима и непринудена. „Парите са средството, което ми дава огромна свобода. Теq разбирасе далеч не са основното, разсъждава дамата. Аз консумирам пари за развитие на бизнеса си – в иновации, IT технологии, специализиран персонал, за ремонт. Най-жалкото е когато видиш хора с много средства, които не знаят как да разполагат с тях и да развиват добър бизнес.” За шефката на „Богдан мебел” най-важното е да доставяш удоволствие с парите първо на околните, а след това и на себе си.

„Заедно” и „споделяне” са ключовите думи на Петя Стаевска, която се страхува от мисълта за самотата. „Обичам да прекарвам свободното си време заедно с моето семейство – в яздене, в ходене на кино, в прекарване на уйкендите и в пътешестване. Имам си даже и любимо кътче, което е сакрално за мен – в близост до Рио де Женейро. Там са разположени екзотични и диви група острови, които съм преплавала с яхта със съпруга ми. Беше неописуемо!”

Освен да прекарва дълго време с най-близките си хора, Петя има и друго любимо хоби – колекционирането на картини. „Като малка имах страст – изработвах керамични фигурки. Но след като се впуснах в дълбокия океан на управлението спрях да творя. Сега съм ценител на изкуството, което ми доставя вътрешна наслада.”

В шоурума на „Богдан мебел”, непосредствено до прозорците, стоят две празни шишета от червено вино. Отговорът на Петя не закъснява, (може би за да опровергае първите впечатления от някоя романтична вечеря за двама на свещи), тя обяснява, че това е вино от собствени лозя. „То е от фамилната ни изба. Освен в сферата на мебелите съм се насочила и към развиването на бизнес с вино. Но за това, приятелю, ще си говорим отново догодина във вестник „БАНКЕРЪ”.

„Богдан мебел”

„Богдан мебел” е търговска марка за предлагане на интериорни решения и обзавеждане на 4 и 5 звездни хотели, офиси, ресторанти и други обществени заведения. Конструирането и дизайнът са дело на италиански технолози, които работят във фабриката в град Клисура.

От услугите на „Богдан мебел” са се възползвали известни политици, светски личности – Ники Кънчев, Цеци Красимирова, Маги Желязкова. Заведения: Ресторант Кемпински хотел Зографски, лятна градина Sin City, „Ел Корасон”, клуб „Опера”(София), клуб „Motto” (София), Бургаски Университет (Бургас). Хотели: Кемпински Зографски, Царско село (София), Парк хотел Москва, Марина Палас (Несебър), Ивана Палас (Сл. бряг)

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 24, 2008, in СЪДБИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: