МЕЖДУ ЧУКА И НАКОВАЛНЯТА

Томаш ЖнидаршичТомаш Жнидаршич

сн. Мариян Томов

Мнозина от вас, още като невръстни деца, вероятно сте чели историята за златната рибка. Тя не е мит от приказките, а свободно плува по течението на българския икономически пазар на стоките и услугите. Е, има и няколко формални, на пръв поглед подробности, които трябва стриктно да спазвате след като хванете рибата за опашката. Ако си поръчате нов апартамент например, ще трябва всеки месец да внасяте немалка част от заплатата си за да го изплатите… И тези морски обитатели са разбрали, че за лудо не работят и са превърнали красивата приказка в простичко разясняване, че в икономиката няма и никога не е имало безплатен обяд.

Словенската компания NLB Leasing използва за свое рекламно лого именно една усмихната златна рибка, пусната да „зарибява” клиенти на родния ни маркет. Това стана през декември 2006 година, когато бе и официално открита лизинговата фирма у нас. Нейният генерален мениджър за България Томаш Жнидаршич, е от онези обиграни играчи и непоклатими лидери, които знаят как все повече да разширяват дейността на предлаганите услуги и печалбата си.

„От една страна пазарът ви е отворен за нови компании, но от друга не е лесно да се оперира на него. Той е окупиран от големи чуждестранни банки и търговски вериги, които предлагат много и разнообразни лизингови услуги, изказва впечатленията си Томаш. Той и неговият екип от NLB са разработили гъвкава политика с която желаят да станат по-познаваеми за мрежата от клиенти в страната. „Тази стратегия е изпълнима единствено с прозрачна работа и честност към свойте клиенти”, изтъква словенецът.

Жнидаршич е роден през 1971 година в привлекателната за инвеститорите Словенска столица Любляна. Въпреки, че той не е икономист по образование, а завършва специалност „Компютърни системи”, явно темповете с които се развива икономиката в бившата Югославска република вдъхновяват Томаш да се впусне в света на управлението на персонал и капитал.

След като завършва университета в Любляна с пълно отличие, той веднага е привлечен като технически съветник и IT специалист в FTB Bank, която е една от най-големите словенски банки. За петгодишния си престой в нея, компютърният експерт разбира как функционира отвътре институцията и вниква дълбоко в управленските й структури. Интересен факт е, че в същия период от време, Томаш разработва компютърни програми използвани от военните в Словения.

Не монопол, а държавна политика за развитие на бизнеса е фактът, че словенските компании не просто доминират в страната си, но и инвестират в „поглъщането” на чуждестранните пазари.

В подобна голяма компания – „Elan Company”, която произвежда ски и яхти, попада IT специалистът. Престоят му там обаче е за кратко, като само след година работа е привлечен от шефовете на лизинговата компания NLB. „Стартирах като мениджър в областта на услугите, обяснява Томаш Жнидаршич. Бързо успях да израстна в кариерата и да се докажа. Спечелих доверието на шефовете си и приех предизвикателството да бъда генерален мениджър на NLB Leasing в България. Стегнах багажа си на връх Нова година (2007) без да му мисля много, и ето ме тук.”

Словенецът, в седмицата преди 22 септември (събота), издаваше леко напрежение и скованост. На него му предстояха нови приготовления, които за пореден път трябва да преобразят живота му. В събота, насред огромна градина с екзотични цветя и украса в античен замък, недалеч от Любляна, генералният мениджър се венчае с приятелката си. Церемонията е в тесен семеен кръг, с не повече от 40 гости. На събитието, за доброто настроение, съпроводено с пенливо шампанско се грижи и традиционен словенски оркестър.

„Меденият месец със съпругата ми ще прекараме в китно словенско градче, в планинска местност до австрийската граница, разкрива Томаш. Планираме и деца, но всяко нещо с времето си.” Квотата на шефът на NLB за България изтича през 2009 година, когато и той планира да се върне в родината си. Най-вероятно той няма да се възползва от опцията за още две години начело на компанията у нас. Причината е основателна – жена му не иска да напуска Словения, а двата уйкенда на месец пропътувано разстояние София – Любляна струва пари и време.

„Все пак ако успея да убедя жена си да дойде да живее с мен ще е по-лесно, обяснява младоженецът.” Опарничавата му съпруга трябва да се научи да поема съпружески отговорности и да прави малко повечко компромиси в името на здравия брак. Пък и на Томаш е ясно, че далеч от приятелката му нищо светско не му е чуждо.

NLB Leasing за втора поредна година организира „Мис лято”, в курортен комплекс Елените, на което Томаш беше жури. Обграден от знойни български момичета, никак не му беше лесно, на все още ергенът, не само да устои на красотата им, но и да избере победителката. Миската получи уйкенд в Словения на разноски изцяло на лизинговата компания.

Жнидаршич не крие и фактът, че с колегите си от офиса обича да посещава чалга и поп-фолк заведения или да пийва бира в ирландския пъб „Мърфи”. Когато е в „по-шефска” компания предпочита да разговаря делово в някой изискан италиански ресторант. На такива луксозни места ходи и с неговия добър приятел – паркетният лъв Евгени Минчев, организаторът на „Мис лято”.

Словенецът споделя, че българската кухня му допада и въпреки, че добре приготвената плескавицата у нас може да се намери единствено по сръбските заведения, той охотно си похапва нашенско кюфте или кебапче.

Освен съпругата си, от родината, той е пропуснал да вземе със себе си и любимия велосипед. „В страната ви няма достатъчно пътеки за колоездене. Дори от целия този трафик в София ми е трудно да се придвижвам и пеша, пък камоли с байк, възмущава се европеецът, чиято страна е в Европейския съюз от 2005 година.

Томаш няма да забрави за първото си посещение в страната, което е било в началото на 2006 година. „Тогава бях отседнал в квартал Изток в столицата, за да съм в близост до бъдещия тогава офис на компанията – в сградата на Интерпрет. Рецепционистът на хотела ми повика такси, и аз начертах маршрута на таксиджията за да ме отведе до офиса: „Закарай ме до down town (англ. превод – центъра на града, бел. авт.). „No, problem, sir!”, отвърна ми таксиметровият шофьор. Изведнъж се озовах пред някакъв хотел – това беше „Down Town” в близост до улица „Витоша”. Все пак, успях по-добре да обясня на таксиджията, по картата която ми отвори, до къде трябва да стигна.

За престоя си у нас като начело на NLB, Томаш Жнидаршич е натрупал опит и е вникнал дълбоко в сходната ни със словенската народопсихология. „Мога спокойно да преодолявам различните трудности, възникващи в компанията, да налагам натиск над персонала си, да го организирам.” Това с което най-много се гордее лидерът е способността му да преценява хората на интервюто за работа, преди да ги назначи.

Според Томаш има два типа хора: „Тези, които се стремят да постигнат нещо значимо в работата си, да се издигнат в управленската структура с амбициозност, постоянно обучение и последователност. Другият тип са тези, които вървят по вече отъпкани пътеки и нежелаят да се развиват прекалено. На базата на познанията си, смея да твърдя, че умея добре да подбирам персонала си от първия тип, заключава словакът.”

По всичко личи, че в NLB Leasing, генералният мениджър е успял да премахне езиковите бариери. На дъската в шефския кабинет в различни цветове, с маркер са начертани сложни схеми и таблици. „Това което е трудно да се опише само с думи го чертая на екипа ми и се опитваме заедно да го осмислим и детайлно да анализираме бъдещата стратегия за развитие на компанията, изяснява значението на чертежите. Тук проявявам и мойте рисувателни умения, а те май не са толкова лоши?!

Още доста неща предстоят да претърпят развитие в словенската компания и в живота на генералния й мениджър Томаш Жнидаршич. Бъдещето ще е факторът, който ще покаже дали на българския пазар има място за все още неизвестната, малка лизингова фирма NLB. И ако утре започва от днес, то Жнидаршич е направил първата крачка – брак. Но това което не зависи изцяло от вече омъжения мъж, е дали най-сетне ще заживеят заедно със съпругата си. Поставен между „чука и наковалнята”, ако той приеме компромиса да се завърне преждевременно в родината си, в името на семейството, без да се съобразява с мандата и доверието гласувано му от словенските шефове, кариерата му може да бъде заложена на карта.

NLB Leasing

NLB Leasing е словенска лизингова компания, която извършва услуги в Словения, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания и България. Намеренията на NLB са през 2008 година да стъпи на румънския и украйнския пазар.

Генералният й мениджър за България Томаш Жнидаршич, очертава основните приоритети на компанията:

1. промотираме услугите направо на клиентите, без излишни разходи в скъпи рекламни кампании

2. гъвкавост

3. екипна работа

4. отлични взаимоотношения със сътрудниците ни

5. вземаме добри и надеждни IT решения

6. подпомагаме и си сътрудничим с другите словенски компании на

българския маркет

На ден през офисите на компанията минават средна по 40 – 50 клиента, а нелоялните потребители са сведени до минимум – 1-3%, което говори за добра преценка на платежоспособните потребители.

Advertisements

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 24, 2008, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: