ПО СЛЕДИТЕ НА РОДНАТА КУЛТУРА В ЧИКАГО

Какво е първото, което ви хрумва, щом чуете за американския град Чикаго? Навярно Майкъл Джордан, телевизионният сериал „Женени с деца“, мафиотският бос Ал Капоне или пък бръснещият вятър, който пронизва през есента и зимата? По-малко известен факт обаче е, че в него се намира една от най-големите български диаспори, която по неофициални данни наброява до 100 хил. души. В Чикаго има няколко български заведения, а в предградието Des Plaines се намира и православният храм „Св. София“.

Следите на културата и традициите на една нация се носят чрез словото, което във „ветровития град“ се разпространява от петте българоезични вестници, печатани в Чикаго. Един от тях е „Старт“, създаден през 2001 г. от Климент Величков и Кина Бъговска. Тиражът на безплатния седмичник достига до 4-5 хиляди, дистрибутира се и в други американски градове и щати като Аризона, Лас Вегас и Невада.

„Трудно се поддържа вестник в Чикаго – казва основателката му Кина Бъговска. – Никой от журналистите, които работят в него, не е на щат – плаща им се на хонорар. Вестникът е нещо, което се прави по-скоро по убеждение. Рекламодателите ни пък са предимно българи, сърби и руснаци.“ Според Бъговска основната мисия на „Старт“ е да създава добро впечатление у читателите за българина, а не да съобщава новини за наши престъпници и дебеловрати мафиоти. Изданието е инициатор и на множество културни прояви. „В началото бяхме единствено хроникьори, споделя основателката му, която живее в Чикаго повече от осем години. Отразявахме първия български пикник, провеждането на концерт, откриването на наше училище. В броевете сме писали за Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, Георги Мамалев, които са идвали да поддържат духа на тези близо 100 хил. граждани с българско потекло буден и жив.“

Вестникът играе и ролята на посредник между българите и американците в Чикаго. След едно интервю с председателя на местната община например, до нашите данъкоплатци достигна информацията, че размерът на дължимите налози вече идва не на английски, а на български език. Родният ни флаг пък започна да се вее редом с американския пред сградата на кметството.

„Старт“ е и посредник за откриване на наше консулство в Чикаго, преди три години. Благодарение на вестника и на дейността на Бъговска, българската общност трета година празнува националния празник 3 март, а трикольорът се вдига в центъра на Чикаго на тази дата. Екипът на „Старт“ лансира редовно народни концерти, изложби и въобще разнообразни културни прояви. „Българите се превърнахме в цял организъм, който диша, а не сме само отделни, самостоятелни индивиди“, смята основателката на вестника.

В биографията на тази красива и талантлива жена има толкова много постижения, че дори и способен писател би се объркал откъде да започне с представянето й. Може би – най-точното определение за нея е дадено от колегата й и основател на вестник „Старт“ Климент Величков. Той казва, че Кина Бъговска „освен способен журналист е и добър художник, член на американската „ARC“ галерия. Тя вижда цветно, динамично и позитивно събитията. Направила е десетина много успешни изложби и винаги е готова да се хване на въдицата на всеки, който поиска помощ, да си губи времето с неговите проблеми, с неговите картини или с идеята му да направи пясъчна кула на градския площад“.

Жената, която просвещава и носи българщината със себе си, е родена през 1955 г. в Момчилград, точно до Татул. Този факт е повод за гордост у Кина и тя с въодушевление разказва за древното село, в което

се намира скална гробница с яйцевидна форма и квадратен отвор на покрива, замазана с водонепроницаем хоросан още през римската епоха. При последните разкопки под пирамидата е открита постройка от дялани камъни, към която води парадно стълбище. Според археолога Николай Овчаров в светилището се намира гробът на тракийския певец Орфей, макар че това е твърде спорна хипотеза, тъй като всички писмени сведения сочат, че той е персонаж от гръцките митове.Най-искреният начин да изразява чувствата си Кина намира в таланта си да рисува, да описва съкровищницата на родното си място и да я увековечава. Затова през 1968 г. тя постъпва в Художествената гимназия в София. След това следва „Графичен дизайн и живопис“ в Полската академия в Лодз – стар град в близост до Варшава, прочут с ленената и памуковата си промишленост. После дипломиралата се художничка се завръща в България. Преподава графичен дизайн в столично училище близо 20 години. „В гимназията обаче нещата бързо се промениха – разказва тя. – Опитах се да наложа мои идеи, с които да подобря метода на обучение. За жалост с това станах неудобна за някои и започнаха дребни боричкания за власт, искаха да ме преместят в друго училище.“

За разлика от местата, където новите идеи се ценят високо, в родината ни, по всичко изглежда, че не е така. Затова през 2001 г. художничката заминава за Чикаго при свои познати и оставя зад себе си дребнавите училищни боричкания за власт. Единственото й опасение, преди да тръгне, е, че не знае английски. Приятели обаче я успокояват, че щом знае полски (б. а. в Чикаго има повече от 1.5 млн. поляци), няма да има проблеми. В Америка бързо научава езика и благодарение на идеите си успява да се наложи. Получава различни субсидии за изложби, разпространяват картините й в други части на САЩ и света. Печели и много награди, свързани с рисуването.

Картините й могат да се определят като нежни и прочувствени. Те сякаш са огледало на женската душа – дълбоки и проницателни. От тях лъха хармония, а ако се вгледате в светлите, прозаични и много меки пастелни багри и тонове, веднага ще се потопите в един съвършен и хармоничен свят, изпълнен с мистерия и загадъчност. В стила й личи индивидуализъм и оригиналност, която може да зареди с позитивна енергия не само експерти в сферата на изобразителното изкуство, но и обикновения човек. За самата авторка картините й са своеобразна „вибрация на сърцето“, които го карат да тупти силно, опиянено от ефирните сюжети. Тя рисува главно музиканти и творци и това не е случайно. Сестра й професор Петя Бъговска е преподавател в музикалната консерватория в София и участва във филхармоничния оркестър, който изпълнява музиката към трилогията „Властелинът на пръстените“.

Когато разказва за сестра си, Кина се сеща за концерт в САЩ, в който Петя участва. По пътя към къщата им в Чикаго обаче ги връхлита торнадо. „Наложи се да отбием колата от пътя, а Петя вместо да се грижи за себе си, постоянно прегръщаше контрабаса – да не отлети“, описва случилото се художничката, като не пропуска да сподели привързаността си към сестра й.

Освен изкуството вестникът също е израз на творческата същност на личността Кина Бъговска. Чрез него тя споделя и разисква, осъществява важни социални кампании и разпространява българската култура. Пред в.“БАНКЕРЪ“ Кина споделя, че винаги ще помни импулсивните си срещи с личности като Светлин Русев, Лайза Минели, Дъстин Хофман. Изумена е от инициативността на Чък Норис, с когото се запознават в Тексас по време на акция за набиране на средства за благотворителност. „Чък провежда подобни търгове и прави много за децата в Тексас, за да не се дрогират, а да тренират бойни изкуства – разказва журналистката. – На събитието му предложих да организира подобна кампания и за българските деца, които живеят в Чикаго.“

Американският актьор се съгласява, а на въпросния търг се продават обувките на сегашния президент Джордж Буш за 5 хил. долара и огърлицата на майка му за 12 хил. долара. Голямата награда пък е била двудневна разходка с яхта заедно с Чък Норис и съпругата му срещу 12 хил. долара.

Ето такъв е животът в Чикаго! Но в момента цялото внимание и енергия на Кина Бъговска са насочени към откриването на български културен център, какъвто в града все още няма. Художничката е представила идеите си на местната управа и чака да бъде финансирана, за да осъществи това благородно дело. „В този културен център ще седим и ще слушаме музиката на великия композитор Панчо Владигеров, ще четем Димитър Талев или Антон Дончев“, разпалено обяснява тя.

About Мариян Томов

The point of view which nobody else reveals

Posted on юни 16, 2008, in СЪДБИ. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: